ידועים בציבור הם שני בני זוג המקיימים ביחד מסגרת חיים משפחתית הכוללת משק־בית משותף (מתגוררים זה עם זה) אך לא נישאו זה לזה. חלק מהזוגות בוחרים בדרך זו משום שאינם יכולים להינשא זה לזה בנישואין על פי הדין היהודי הדתי בישראל (כהן וגרושה, בני זוג בני דתות שונות, מקרים של אישה שבגדה בבעלה ואינה יכולה להינשא לאדם שעימו בגדה ומקרים נוספים). על בני זוג אלה חלים חלק מהחוקים החלים על זוגות נשואים.
משרדו של עו"ד ספיר בן אליהו מטפל בעריכה של הסכמי ממון לזוגות ידועים בציבור, הסכמי פרידה וכן במקרים של הגשת צו קיום צוואה או צו ירושה לבן זוג ידוע בציבור שנפטר.
חלוקת הרכוש בין ידועים בציבור בעת הגירושין
חלוקת הרכוש בין ידועים בציבור יכולה להתבצע בהתאם להסכם ממון שנחתם בין השניים או בהתאם להחלטת בית המשפט. על פי החוק בין שני בני זוג ידועים בציבור חלה הלכת השיתוף, בדומה לבני זוג שנישאו לפני שנת 1973. במסגרת הלכה זו נכסים שנרכשו לפני הקשר המשותף יישארו בבעלות הפרטית של כל בן זוג (אלא אם ערך הסכם ממון שבו שיתף את בן זוגו ברכוש).
בבע"מ 2478/14 בו ידועות בציבור נפרדו והגיעו לכותלי בית המשפט העליון לצורך חלוקת רכושן, צוין: "בנסיבות שבהן מדובר בידועים בציבור אין להחיל באופן אוטומטי את חזקת השיתו לגבי רכוש שנרכש על ידי אחד מבני הזוג בנפרד, אלא יש להוכיח כוונת שיתוף מפורשת ביחס לכל נכס ונכס". במקרה זה נבדקו צוואות בנות הזוג, ובהן נראה כי הן שמרו על הפרדת רכוש ביניהן. נבדקו מקורות המימון של כל נכס, וכן למי הועבר כל נכס לאחר מותה של כל בת זוג על פי הצוואה. הוראות אלה אפשרו לכל בת זוג לשמור על נכסיה, ולמנוע חלוקה על פי חזקת השיתוף.
מקרה זה, ומקרים רבים נוספים מעידים על החשיבות הרבה שיש בקבלת ייעוץ משפטי מקיף עוד בשלב הקשר, יצירת הסכם ממון לידועים בציבור וכן קבלת ייעוץ מתאים לשמירה על הרכוש הפרטי של כל אחת מהן.