חלק בלתי נפרד מכל הסכם גירושין של זוג שצבר רכוש כולל את הסכם החלוקה של רכוש זה ביניהם. הזוג יכול להגיע להסכמה בדרך של פשרה, במהלך גישור או בהליך משפטי שבו בית המשפט יכריע כיצד יחולק הרכוש. משרדו של עו"ד ספיר בן אליהו מטפל בייצוג של בני זוג בהליך המורכב, לרבות חלוקת רכוש בגירושין.
מהי לשון החוק בדבר חלוקת רכוש בגירושין?
החוק בישראל השתנה עם השנים בתחום חלוקת רכוש בין בני זוג, משום שבשנים עברו משפחות רבות היו מחלקות את האחריות המשפחתית בחלוקה לא שוויונית. בן זוג אחד עבד במשרה מלאה בעוד בן הזוג השני השקיע את זמנו בגידול הילדים. עם השנים, בעקבות סיבות שונות כמו יוקר המחיה ושינוי במעמד האישה, נשים רבות השתלבו בשוק העבודה במשרה מלאה וגובה משכורותיהן השתווה לשל הבעל.
לכן, העיקרון החל בבתי־המשפט לגבי חלוקת רכוש בגירושין שונה לגבי זוגות שנישאו עד סוף שנת 1973 (ומכונה "הלכת השיתוף"), מול העיקרון החל על זוגות שנישאו משנת 1974 ומכונה איזון משאבים.
חלוקת רכוש בגירושין: מהי הלכת השיתוף ומהו איזון משאבים?
רבים טועים לחשוב כי הלכת השיתוף מבוססת על חוק כלשהו. בפועל, "הלכת השיפוט" היא קביעה של בתי־המשפט המבוססת על הגשמה של מטרה חברתית. במסגרת תפישה זו הזמן שהשקיע בן זוג אחד בגידול הילדים שווה לזמן המושקע בעבודתו של בן הזוג השני. למעשה, לפי תפישה זו בן הזוג האחד זכה לבנות קריירה משגשגת בזכות התרומה של בן הזוג השני למשק הבית המשותף (גידול ילדים, משימות תחזוקת הבית ועוד).
פסיקות שונות מתקופה זו הבהירו את גישתו של בית־המשפט בתקופה ההיא בנושא של חלוקת רכוש בגירושין. למשל, בפסיקה של הנשיאים שמגר, גולדברג וחשין בתיק מפורסם מאד של יהודית נ' שלום הדרי (ע"א 806/93) צוין כי נכס שעליו הסתכסכו שני בני הזוג יחולק בין שניהם, למרות שלא נרשם על שמות שניהם. בפסק דין זה נאמר "הדגש להסכם המשתמע בין בני הזוג, לפיו יהיו שותפים שווי זכויות בנכסים, מונח במאמץ המשותף שלהם בתקופת נישואיהם ליצירת הקניין".
עם זאת, לאחר שנים רבות שבהן בית־המשפט התפלפל על דרך החלוקה הצודקת בין בני זוג, נחקק "חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשלג-1973". במסגרתו, הנכסים שצברו בני הזוג עם השנים (למעט נכסים שהתקבלו בירושה, על כך יורחב בהמשך), יחולקו באופן שוויוני, כאשר אם אחד מבי הזוג קיבל נכסים בשווי גבוה יותר הוא יפצה את בן־זוגו בתשלום כספי או בנכס אחר בשווי זה. (סעיף 6 לחוק יחסי ממון)
החוק מציין גם את דרך הפעולה במקרה שיש חוב על אחד הנכסים "לפי סעיף 6 א' לחוק יחסי ממון "משווי הנכסים האמורים של כל בן־זוג יש לנכות את סכום החובות המגיעים ממנו".