זוגיות ומגורים תחת קורת גג אחת מאפשרים לבני זוג לבנות משק בית משותף. להחלטה לעבור לגור ביחד, הן כזוג נשוי והן כזוג ידוע בציבור יש משמעותיות רבות מבחינה משפטית וכלכלית. במקרה של פרידה בית המשפט עשוי לחייב את בני הזוג להתחלק בחלק מרכושם. לכן, כדאי לערוך מראש מסמך מפורט באמצעות עורך דין הסכם ממון שבו כתובה דרך החלוקה של כל נכס במקרה של פרידה.
סוגי הסכם ממון
קיימים מספר סוגים נפוצים של הסכמי ממון:
- הסכם טרום נישואין: זהו הסכם שמנוסח על ידי עורך דין הסכם ממון בתקופה שלפני שבני הזוג נישאו. לאחר שמנסחים את ההסכם יש לצרף לו חתימת נוטריון. לפני הנישואין, כפי שכתוב בחוק יחסי ממון סעיף ג', ניתן לקבל אימות גם מרשם הנישואין במקום אישור של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
- הסכם ממון שנערך לאחר נישואין: חלק מהזוגות בוחרים לנסח הסכם ממון רק לאחר שצברו רכוש והם חוששים לאבדו. במקרה של הסכם ממון לאחר הנישואין יש לקבל אישור של בית המשפט, כדי שהוא יהיה בתוקף. פעמים רבות בית המשפט עשוי להטיל ספק אם ההסכם נחתם ללא לחץ מצד בן־הזוג בעל הנכסים בשווי הגבוה יותר. לכן, עורך דין הסכם ממון יכול לסייע לבני הזוג לנסח את ההסכם באופן המיטבי כדי שלא יבוטל לאחר מכן על ידי בית המשפט.
- הסכם ממון ידועים בציבור: היות וגם ידועים בציבור עשויים להיפרד ולהיקלע לסיטואציה שבה בן זוג אחד דורש חלוקת נכסים, קיים גם הסכם ממון ידועים בציבור שבו שני הצדדים מגדירים את הנכסים המשותפים, והנכסים שיחולקו ביניהם במקרה של פרידה.