תא משפחתי שמתפרק גורר עימו החלטות והסכמות בין שני בני הזוג המנוסחים במסמך משפטי המכונה הסכם גירושין. משרדו של עורך דין ספיר בן אליהו מסייע בניסוח הסכם זה, לרבות ההחלטות הכרוכות בתחומים שונים כמו דמי מזונות אישה וילדים, חלוקת הרכוש, הסדרי השהות (שהיו מכונים הסדרי ראייה בעבר) ועוד.
נעמוד בהרחבה על הדרך העקלקלה בדרך להסכם ומדוע זקוקים לשירותי עורך דין להסכם גירושין כדי לצלוח אותה, אילו סעיפים נכללים בו, תוקפו של הסכם זה ושאלות נפוצות נוספות.
מהו בעצם הסכם גירושין וכיצד עורך דין להסכם גירושין יכול לסייע?
הסכם גירושין מאגד בתוכו את ההסכמות של שני בני זוג המסיימים את נישואיהם. כל מסמך כזה הוא שונה מאוד משום שתנאי הגירושין של זוג עם ילדים שונים מאוד משל זוג ללא ילדים. בנוסף, לכל משפחה יש רכוש שונה, וכן הסדרי ראות המתאימים לאורח החיים של המשפחה והיקף המשרה של כל אחד מבני הזוג. עורך דין להסכם גירושין מסייע בניסוחו לאחר ההסכמה על התנאים או לאחר דיון בערכאות השונות בהן בית־המשפט יקבע את כללי ההסכם.
ניסוח הסכם גירושין על ידי עורך דין להסכם גירושין
ניסוח הסכם גירושין אינו מתבצע בתחילת הדיונים בין בני הזוג אלא כנעילה של תהליך הגירושין. הוא עשוי להשתנות פעמים רבות לפני שיגיע לגרסתו הסופית. חשוב לדעת כי הוא הסכם המחייב את שני בני הזוג ולכן אין להקל בו ראש. חשוב לנסח אותו בסיועו של עורך דין להסכם גירושין המתמחה בדיני משפחה ומלווה בני זוג בקבלת ההחלטות השונות המובילות ליצירת הסכם יציב שיכול להישאר ללא שינוי לאורך שנים רבות.
אילו סעיפים נהוג לכלול בתוך הסכם גירושין?
כפי שציינו לעיל ישנם הבדלים מהותיים בין הסכם גירושין אחד למשנהו. עם זאת, קיימים מספר סעיפים קבועים שניתן למצוא בכל הסכם כזה שמנסח עורך דין להסכם גירושין. נציין אותם בקצרה.
מזונות הילדים: מזונות הילדים נקבעים בהתאם להכנסות של כל אחד מבני הזוג, הצרכים של כל ילד, זמני השהות של ההורים עם הילדים, גיל הילדים ועוד. מדובר בחישוב מורכב שמגיע פעמים רבות לדיון בבית־המשפט לפני שהוא מאושר באופן סופי. היות ומדובר בהתחייבות להוצאה חודשית קבועה שמגיעה למאות אלפי שקלים בשנים שלאחר הגירושין, יש להתייחס לסעיף זה בכובד ראש לפני חתימה על הסכם מחייב, ולהסתייע בייעוץ מקצועי על ידי עורך דין להסכם גירושין.
חלוקת הרכוש: סעיף חשוב נוסף בכל הסכם גירושין הוא חלוקת הרכוש. חלק זה בהסכם אף הוא נדון בהרחבה ונלקחים בו בחשבון נתונים כמו האם בני הזוג מתגוררים בדירה משותפת בבעלותם, האם ישנו רכוש שהתקבל לפני החתונה בירושה, וכן האם הילדים ימשיכו להתגורר בבית שבו דרו לפני הגירושין. חשוב לציין כי בחלוקת הרכוש קיים הבדל בין זוגות שנישאו לפני 1.1.1974 שעליהם חלה חזקת השיתוף, לבין זוגות שנישאו לאחר תאריך זה ועליהם חל הסדר איזון המשאבים לפי סעיף 5 לחוק יחסי ממון תשל"ג-1973. עורך דין להסכם גירושין יכול לסייע לכם לזהות מהי הדרך לחלוקת הרכוש במקרה שלכם.
זמני השהות עם הילדים: סעיף נוסף בהסכם קשור לזמני השהות של כל אחד מההורים עם ילדיהם. ההורים יכולים לבחור באחריות הורית משותפת (שכונתה "משמורת משותפת" בעבר). כדאי לקחת בחשבון כי לזמני השהות יש השלכות גם על מזונות הילדים. לכן יש משמעות רבה להחלטה זו בטרם מנוסח הסכם גירושין המסדיר אחריות הורית משותפת.
מעבר לסעיפים אלה עשויים להיות בנסחים שונים של הסכם ממון שגם נושאים הקשורים להסדרת חובות של בני הזוג, סידורי הגט, מי יהיה בן הזוג העוזב את בית המגורים ועוד.