בתי־המשפט בישראל עמוסים לעייפה, לכן שינוי חקיקה רבים מיועדים כדי להוציא מחלוקות רבות מערכאות משפטיות ולפתור אותן בקהילה. אנו רואים זאת בחיוב לגשת לגישור לפני גירושין, בתחום שונה לחלוטין בפתרון חובות על ידי רשמי ההוצאה לפועל, ואף באפשרות הגשת בקשה ליישוב סכסוך לפני פנייה לבית המשפט במחלוקות שונות בתוך המשפחה.
מהי בקשה ליישוב סכסוך?
בקשה ליישוב סכסוך היא בקשה לאישור התחלת תהליך פתרון קונפליקט בדרכי נועם, באמצעות מערך סיוע בקהילה, מחוץ לכותלי בית המשפט. מדובר בתהליך חדש יחסית שעוגן בהוראת שעה בשנת 2014, וקיבל תוקף חוקי מאוחר יותר.
חקיקה רלוונטית
בשנת 2014 נחקק חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, תשע"ה 2014. במסגרת חוק זה הורים וילדיהם ובני זוג נקראו לצמצם את הצורך בקיום התדיינות משפטית באמצעות שימוש באנשי מקצוע שאינם מתחום המשפט. חוק זה נכנס לתוקף ביולי 2016.
החוק זכה להצלחה רבה בקרב זוגות שהחלו לקבוע פגישות מהו"ת (ראשי תיבות של מידע, היכרות ותיאום). פגישות אלה נועדו להעניק מידע לבני הזוג בדבר האפשרויות השונות לפתרון המחלוקות ביניהם ללא הבירוקרטיה הכרוכה בעולם המשפט.
תהליך זה הוא תהליך מקדים לגישור. הצדדים המסוכסכים מכירים את אנשי המקצוע המסוגלים לסייע להם, ומציפים את הקשיים השונים שביניהם. הם לומדים דרכי התפשרות ולאחר מכן יכולים לבחור בתהליך גישור שיסייע להם לפתור את המחלוקת.
לאורך השנים חוק זה זכה לשלושה תיקונים שונים, כאשר האחרון שבהם הוא תיקון מס' 3 שהתקבל בשנת 2020. התיקון כולל הרחבה של החוק לסכסוכים בין ילדים בגירים (מעל גיל 18 להוריהם, בעקבות המלצה שניתנה בוועדת ההיגוי בנושא, במסמך שהופק עבור הממשלה במאי 2020).