כאשר זוג מפצל את התא המשפחתי בזמן הגירושין, הוא חווה טלטלות רבות הן מבחינה רגשית והן מבחינה כלכלית. בעוד שני בני הזוג הם מבוגרים שקיבלו את ההחלטה בעצמם למרות הקושי, ילדיהם משלמים פעמים רבות את המחיר הרגשי. כדי להקל על הילדים, בתי־המשפט מעודדים כיום אחריות הורית משותפת, שמעניקה לילד את ההמשכיות המשמעותית כל־כך ליציבותו גם במקרה של פרידה. במאמר זה נסקור היבטים שונים של משמורת משותפת, החל מהגדרתה וכלה בסוגיות משפטיות וכלכליות שונות שהיא מעלה.
מהי משמורת משותפת?
משמורת משותפת שנקראת היום "הגדרה הורית שווה" או "אחריות הורית משותפת", לאחר הלכה של השופט שוחט, היא מודל הורי, שבמסגרתו ילדים לזוג גרוש זוכים לזמני שהות דומים (לא בהכרח שווים) עם שני ההורים. הילדים יכולים להתגורר חלק מהשבוע בבית אחד ובחלקו האחר של השבוע בבית השני, או לבקר בביתו של ההורה בבית שהוא אינו מתגורר בו דרך קבע.
המושג משמורת משותפת
בנוגע למושג עצמו "משמורת" – כפי שנכתב בהחלטה של השופטת חגית מטלין "מובהר בזאת כי עם התקנת תקנות בית המשפט לענייני משפחה (סדרי דין) החדשות (תקנה 15 (א) (3)) בוטל המושג משמורת. יש לעשות שימוש במושג "אחריות הורית וחלוקת זמני שהות". השופטת גם הפנתה את הקורא לדבריו של השופט שוחט בעמ"ש 13008-02-21 א.ק. נ' מ.ע.ק. שהסביר כי מושג המשמורת מיותר. יש לציין כי רבים מחפשים מידע על משמורת משותפת, ולכן במאמר זה נמשיך ונשתמש בו לצורך ההסברים.
אפשר לראות את ההבדל בטרמינולוגיה של הבקשות המוגשות לבית־המשפט וכן תקנות בית המשפט לענייני משפחה, בשינויים שבוצעו בשנת 2020. ניתן לראות כי כותרות הסעיפים הנוגעים לתחום שהיה נקרא משמורת משותפת כוללות הגדרה של "תובענה בעניין קטין שנושאה זכויות משמורת" שהפכה "תובענה בעניין קטין לרבות בקשה להסדר שנושאה זמני השהות".