בני זוג שחיים יחד אך בוחרים שלא להינשא מסיבות שונות עשויים לגלות ביום מן הימים כי לדרך חייהם יש הלכות משפטיות וכלכליות מרחיקות לכת. הסיבה לכך היא שגם אם הם חשים כי הם נמצאים בקשר לא מחייב (בניגוד לנישואין) עדיין בית המשפט עשוי להכיר בהם כידועים בציבור. במקרה זה מומלץ מאוד לנסח הסכם שבו מעוגנות הזכויות והחובות של שני בני הזוג, וכן חלוקת הרכוש במקרה שיחליטו להיפרד בעתיד. מסמך זה מכונה הסכם חיים משותפים. משרדו של עורך דין ספיר בן אליהו, המתמחה בדיני משפחה, מטפל גם בניסוח הסכם זה.
למי מיועד הסכם חיים משותפים?
כפי שציינו הסכם חיים משותפים מתאים לזוגות שהחליטו לא להינשא, אך יש גם קבוצות אוכלוסייה נוספות שבוחרות בניסוח מסמך זה. למשל, זוגות שההלכה היהודית אינה מאפשרת להם להינשא כמו כהן וגרושה, זוגות משני דתות שונות או זוגות חד־מיניים. קבוצה נוספת היא זוגות שהיו נשואים בעבר, והחליטו לחלוק בית משותף לצורך הורות משותפת ללא קשר זוגי ביניהם, כאשר כל בן זוג חי בחדר אחר. במקרה זה, כדי למנוע חלוקת או שיתוף של הנכסים ביניהם כאשר יחליטו להיפרד לשני מקומות מגורים נפרדים, נהוג לערוך הסכם המסדיר את הגדרת המגורים המשותפת.
מה כולל הסכם חיים משותפים?
מבנה הסכם חיים משותפים אינו אחיד, והוא תלוי במאפיינים הייחודיים של כל זוג. בדרך כלל ניתן למצוא בהסכם זה התייחסות לנושאים הבאים:
- הסכמה על חלוקת האחריות המשותפת בתשלומי החשבונות: בדומה לשותפים המתגוררים זה עם זה בני הזוג יכולים להחליט כי החשבונות יחולקו ביניהם באופן שוויוני, במיוחד אם המשכורות של כל אחד משני בני הזוג מופקדות לחשבון נפרד. ישנם זוגות שמחליטים לפתוח חשבון בנק משותף וכך הם מפקידים כל אחד את משכורתו לחשבון זה ומנהלים משק בית משותף לכל דבר. חשוב להתייעץ עם עורך דין מראש במקרה שהחלטתם לפתוח חשבון כזה ולהבין לעומק את ההשלכות של החלטה זאת.
זאת משום שחשבון בנק משותף עשוי לאורך שנים להיחשב כרצון לחלק עם בן הזוג השני את האחריות הכספית ואת המשאבים המשותפים. ביום מן הימים, אם תיפרדו, בית המשפט עשוי לחלק נכסים נוספים ביניכם בעקבות זאת.
למשל, בפסק דין קג (תל אביב) 49930-06-21, נתבקשה חברת מבטחים להכיר באישה כידועה בציבור של בן זוגה שהתגורר עימה ולהעניק לו קצבת שאירים, בהוכיחה באמצעות חשבונות בנק משותפים את הקשר ביניהם. - הסכמות על הדרך שבה ילדים משותפים יתחנכו: חלק מהמשפחות משלבות זיקה שונה לדת, כאשר אחד מבני הזוג חילוני בן דת אחת והאחר חילוני בן דת אחרת. עם זאת, כאשר נדון חינוך הילדים הזוגות עשויים להעדיף כי ילדיהם יתחנכו במוסדות חיוך בעלי זיקה לאחת הדתות. את ההסכמות בתחום הזה ניתן להגדיר בנוסח הסכם חיים משותפים כדי למנוע מחלוקות בעתיד.
- הסכמות על מזונות הילדים במקרה של פרידה: הזוג יכול להחליט מי יישא בעלות מזונות הילדים במקרה שיחליטו להיפרד בעתיד. תיאום ציפיות כזה מאפשר לנהל את הקשר ללא חשש מתביעה בסכום גבוה מאוחר יותר.
- הסכמות על זמני שהות עם הילדים: עוד במהלך הקשר וכמובן במקרה של פרידה, כדאי להגדיר גם את זמני השהות של כל אחד מההורים עם הילדים. בעוד בקשר זוגי של זוג נשוי הדבר נראה מובן מאליו ששני בני הזוג ישהו עם הילדים כל עוד הזוגיות נמשכת, בני זוג ידועים בציבור עשויים להתנער מאחריותם כאשר הילדים מתבגרים אם הקשר עלה על שרטון. הסכם חיים משותפים מסייע בהגדרת הימים והשעות שבהן שני בני הזוג יראו את הילד.
- החלטה על המיקום הגיאוגרפי שבו ישהו הילדים במקרה של פרידה: זוגות שנפרדים עשויים לרצות לעבור לעיר אחרת ולקחת עימם את ילדיהם מבני הזוג שממנו נפרדו (או את חלק מהילדים). המעבר יכול להיות לעיר זרה או אפילו מדינה אחרת. רצוי להסדיר מראש את הנושא הזה בהסכמה ולהחליט במקרה של פרידה איזה הורה יתגורר עם הילדים, והיכן.