כדי להבין לעומק את הנושאים העומדים על הפרק, כאשר מגישים תביעת גירושין חשוב להכיר את המושגים השונים בתהליך עצמו ולאחר תהליך הגירושין.
המושג הראשון הוא "מזונות אישה" בבחינת "עולה עמו ואינה יורדת עמו"
בהתאם להלכה היהודית, בעל נדרש לשמור על רמת החיים אליה הורגלה האישה בהתאם לרמת החיים אליה הורגלה בתקופת החיים המשותפים, בכל על תקופת החיים המשותפים וזאת עד לפס"ד לגירושין, בבחינת "עולה עמו ואינה יורדת עמו" – כלומר ככלל אין מאפשרים לבעל עקב הליך הליך גירושין לעלות ברמת החיים ומנגד לפגוע ברמת החיים של האישה.
חשוב לדעת כי הערכאה השיפוטית אינה נדרשת ככלל להכנסה המוצהרת בפועל של בן הזוג אלא ליכולת ההשתכרות ופוטנציאל ההשכתכרות.
חשוב לציין, כי בעידן המודרני מרבית הזוגות מחזיקים עבודה במשרה חלקית או מלאה בנפרד, ולכן אם האישה עובדת ומרוויחה למחייתה, אפשר ומשכורתה תקוזז מזכאותה למזונות אישה ככל והיא זכאית לכך.
בהקשר זה, יצוין כי בנסיבות אלה, מתוך מטרה להפחית את החיוב במזונות אישה ידוע שלפני הגשת תביעת גירושין בעלים רבים אשר מתכננים את הגירושין מבעוד מועד מעודדים בנות זוגן שאינן עובדות, להתחיל להשתכר למחייתן.
מושג נוסף עליכם להכיר הוא "מזונות משקמים"
תשלום זה נועד לאפשר לבנות זוג בנישואין אזרחיים וידועות בציבור, שאינן משתכרות למחייתן, למצוא מקור פרנסה בתקופת הדיונים עד לקבלת הגט. אפשרות זו נועדה לפתור את ההבדל בין בני זוג יהודים המתגרשים (במסגרת זו ניתן להגיש 'מזונות אישה') לבין זוגות שאחד מהם אינו יהודי או שלא נישאו מעולם, ולכן האישה אינה זכאית למזונות אישה בבחינת 'עולה עימו ואינה יורדת'.
מושג אחרון בשלב זה שנסקור בתחום הגירושין הוא "בקשה למדור ספציפי" שעניינה בקשה לשמירת מצב קיים להבטחת מדורו השקט והשלו של בן הזוג.
כאשר בני זוג בהליך גירושין והצד השני טוען לשלום בית – היות ו"אין שלום בית בלי בית" רשאי בן הזוג הטוען לשלום בית להגיש לביה"ד הרבני תביעה לשלום בית ולעתור לסעדים למתן צו למדור ספציפי ולהגיש בקשה מתאימה.
בקשה זו מאפשרת לבן הזוג החפץ בשלום בית לקבל צו המונע מכירת הדירה בה התגוררו בני הזוג עד למשבר, עד לבירור התביעה לשלום בית, וזאת בהתאם לשיקול דעתו של בית הדין הרבני.
צו זה מוגש אך ורק לבית הדין הרבני (כחלק מתביעה לשלום בית), והוא עשוי לשמש ככלי אסטרטגי בידי אחד מבני הזוג כדי למנוע מכירה של הנכס, וכמו גם יש בו לכבול את ידיו של בית המשפט לענייני משפחה מלבצע פירוק שיתוף בנכס.
מושג נוסף שיש להכיר לפני שמגישים תביעת גירושין הוא "זמני שהות"
כדאי לדעת כי חל שינוי במושג זה, והחל משנת 2021 אין שימוש במושג "משמורת" יותר וכעת יש להגיד – "זמני שהות".
זמני השהות הם למעשה הימים בהם ישהו הילדים אצל כל הורה במסגרת בירור תביעת הגירושין.
נקודת המוצא היא שוויון מגדרי. בכדי להיות הורה אין צורך לקבל רישיון מאף אחד ולא רשות מבית המשפט או מכל אדם אחר. הורות טובה אינה נחלתו של מגדר מסוים, לא של נשים, לא של גברים, לא להט"ב ולא שום מגדר אחר. נקודת המוצא היא הוריו של הילד ראויים וטובים להיות הורים אם לא הוכח אחרת.
חשוב לדעת כי באם קיימות לכם טענות לגבי העדר מסוגלות הורית ו/או העדר אחריות הורית של ההורה האחר עליכם לפנות לעו"ד גירושין ע"מ שייסייע לכם לברר את טענותיכם וכמו גם יסייע לכם לפנות למומחה המתאים לצורך המשך בירור טענותיכם בהתאם לטובת ילדכם.
חשוב לקחת בחשבון כי לאחר הגשת תביעת גירושין נקבעים זמני שהות זמניים עד לבירור הטענות משכך טוב תעשו באם תקדימו ותפנו לקבלת ייעוץ מתאים עוד בטרם פתיחת תביעת גירושין.
האם יש להגיש תביעת גירושין אם שני בני הזוג מעוניינים להתגרש?
במקרים בהם שני בני הזוג מסכימים להתגרש – ניתן לפתוח תיק גירושין במשותף ללא תביעת גירושין ולהגיש בקשה מוסכמת לסידור גט. אולם אל תשכחו כי עליכם להסדיר גם את נושא הכתובה שהוא חלק בלתי נפרד מהגירושין.
מקרה נוסף בו לא צריך להגיש תביעת גירושין הוא בין בני זוג אשר נשואים בנישואים אזרחיים
כאשר לצורך התרת הנישואין עליהם להגיש תביעה מתאימה לבית משפט לענייני משפחה.
האם כדאי להסיר את שמכם מנכסים בבעלות אישית לפני הגשת תביעת גירושין?
קיימת טעות נפוצה שעושים בני זוג המעוניינים לשמור נכסים ולא לאבדם בעת הגירושין. לפני הגשת התביעה הם רושמים נכסים שונים על שמות של חברים או בני משפחה כדי להימנע מחלוקה שלהם לאחר תקופת הנישואין. הדבר נחשב כניסיון להברחת נכסים משום שמדובר בפעולה, שמטרתה היא לפגוע בחלקו של הצד האחר במסגרת איזון המשאבים. לכן, גם אם אתם רק שוקלים להתגרש כיום, כדאי להימנע מטעויות שעשויות לפגוע בכם בעתיד ולהיוועץ בעו"ד בטרם כל ביצוע פעולה.
לסיכום, תהליך גירושין אינו קל ועשוי להמשך מספר חודשים עד שנים. כדי להכיר את השלבים השונים שיש לצלוח בדרך החל מהתביעה ועד לחתימה על ההסכם עם בן הזוג לשעבר, כדאי להיוועץ בעו"ד המתמחה בדיני משפחה, המלווה זוגות רבים בתהליך זה. ייעוץ מקצועי יכול לחסוך עוגמת נפש רבה בתהליך, ולסייע לעבור את התקופה הקשה הזו, הן מבחינה רגשית והן מבחינה כלכלית.